Tot ce trebuie sa stii despre sandstone partea II
În urmă cu două săptămâni, am publicat partea I a acestui articol, în care am vorbit despre modalitatea de formare a sandstone-unului și despre compoziția sa. Poți parcurge articolul în întregime aici. Astăzi, ne vom opri asupra trei dintre caracteristicile fizice ale sandstone-ului, mai exact culoarea, textura și capacitatea de absorbție.
Culoarea
Sandstone-ul este disponibil într-o varietate de culori, iar nuanțele acestuia depind de tipul și de cantitatea de impurități prezente în compoziția sa. Sandstone-ul pur, care este compus exclusiv din cuarț, nu are nicio culoare. Sandstone-ul roșu sau portocaliu are granularitate fină și conține un pigment numit Hematit. Dar nu doar Hematitul este cel care generează culoarea sandstone-ului. Și materialul care ține laolaltă particulele din compoziția sa poate genera culoarea, spre exemplu, oxidul de fier îi conferă un aspect ruginiu. În ceea ce privește sandstone-ul verzuri, foarte des întâlnit în monumentele antice, are această culoare datorită silicatului natural numit Glauconit.
Textura
La fel ca și în cazul culorilor, textura sandstone-ului depinde de un număr de atribute, cum ar fi matricea de lut, tipul de granularitate și rotunjimea granulelor. Locul de extracție este un alt factor care influențează semnificativ textura acestei pietre. De exemplu, sandstone-ul care nu a fost erodat de curenții de apă nu se dezvoltă complet, iar granulele nu sunt foarte rotunjite și dimensiunea lor variază.
Capacitatea de absorbție
Capacitatea de aborbție a unei pietre se măsoară în procent din greutatea acesteia, altfel spus, cât la sută din masa pietrei este reprezentată de cantitatea de apă reținută. Sandstone-ul este o piatră destul de poroasă, fapt pentru care capacitatea sa se absorbție variază între 2% și 8% din greutatea sa inițială. Acest procentaj este destul de ridicat, în comparație cu alte pietre naturale la fel de folosite în domeniul construcțiilor. Ca să îți faci o idee, am atașat în tabelul de mai jos capacitatea de absorbție a altor pietre naturale.
Tipul de piatră naturală Capacitatea de absorbție
Tipuri de piatra naturala | Capacitatea de absortie |
Granit | Între 0.8% și 0.01% |
Marmură | Între 0.8% și 0.04% |
Sandstone | Între 8% și 2% |
Ardezie | Intre 6% și 0.3% |
Te așteptăm și săptămâna viitoare pe blogul Stona pentru a parcurge și partea a treia a acestui articol, în care vom vorbi despre rezistența la abraziune, despre soliditatea sandstone-ului și despre durabilitate. Până data viitoare, te așteptăm pe www.stona.ro pentru a descoperi ultimele modele de piatră naturală.
Foarte interesant articolul