Tot ce trebuie sa stii despre travertin partea I
Piatra naturală a fost printre primele și principalele materiale de construcție timp de sute de ani. Este un material extrem de sofisticat, care poate adăuga un plus de stil oricărei structuri. Principalul motiv pentru care sunt atât de folosite îl reprezintă cele trei calități ale acestora: durabilitatea, rezistența și aspectul estetic. Ca drept dovadă, clădirile și structurile realizate de civilizații străvechi, folosind pietre naturale, sunt încă în picioare și în zilele noastre, după sute de ani.
Travertinul este o piatră cunoscută și folosită în lumea întreagă pentru compoziția ce îi conferă rezistență, dar și pentru aspectul său deosebit. Aceasta a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri, în special pentru placarea podelelor și a pereților, dar și pentru fațade, blaturi de bucătărie sau de baie și elemente decorative.
Principalele caracteristici
Travertinul se formează prin segregarea naturală sau chimică a unui număr de materiale de carbonat. Principalul material care ajută la formarea travertinului este aragonitul, care este cristalizat pentru a forma un calcit primar. Calcitul se depune din izvoarele minerale și apa care provine mai ales din izvoarele termale. Râurile care au apă ce conține carbonat de calciu pot contribui de asemenea în mare măsură la formarea travertinului.
Travertinul este una dintre zecile de roci sedimentare. Acest tip de roci sunt formate din segregarea mineralelor în contrast cu roci metamorfice sau magmatice. Sedimentele care contribuie la formarea travertinului se găsesc din abundență în gheizere, peșteri de calcar și izvoare termale. Travertinul este, de fapt, un tip de calcar.
-----
Travertinul este un calcar unic, având în vedere că aceasta trece printr-o fază suplimentară de formare față de calcarul obișnuit. Atunci când apa minerală caldă curge prin depozitele de calcar, dioxidul de carbon este eliberat, tocmai de aceea travertinul are o suprafață poroasă.
Există depozite extinse de travertin în Italia, Tivoli, Mexic și Turcia. Depozitele de travertin din orașul Tivoli din Roma au dus, de fapt, la numele acestei pietre naturale. În cele mai vechi timpuri, Tivoli era cunoscut sub numele de Tibur. Travertine a fost numită piatra Tibur care peste ani a devenit travertin.
Urmărește și săptămâna viitoare blogul nostru pentru a citi partea a doua a acestui articol. Până atunci, poți intra pe www.stona.ro, la secțiune travertin, pentru a vedea cele mai noi modele.