Tot ce trebuie sa stii despre travertin partea II
Am început o nouă serie de articole, de data aceasta despre travertin. Astăzi, în al doilea articol, vom discuta pe larg despre cum a fost privit travertinul în istorie, dar și despre utilizările sale străvechi care, în mare parte, s-au păstrat până în ziua de azi.
Travertinul în istorie
Travertinul are o istorie prestigioasă și de lungă durată. Această piatră naturală a fost apreciată de toată lumea, de la Michelangelo până la Richard Meier – arhitect contemporan american care a influențat considerabil arhitectura secolului XX. În plus, travertinul a fost folosit foarte mult și în perioada Evului Mediu, dar și cu puțin timp înainte.
Travertinul a devenit în scurt timp unul dintre materialele preferate ale constructorilor ce au trăit cu sute de ani în urma. Să vedem în continuare care sunt avantajele acestei pietre. În primul rând, travertinul este mai ușor, în comparație cu alte pietre naturale, care sunt folosite pentru construcții, cum ar fi granitul sau marmura. Poate fi găsit în cantități mari și este mult mai ușor de extras, motiv pentru care a fost folosit în mod frecvent în timpurile Romei antice. Romanii au folosit pe scară largă travertin pentru podele, amfiteatre, băi, temple și apeducte.
În vremea Imperiului Roman, travertinul a fost una dintre alegerile principale în ceea ce privește pietrele naturale folosite pentru construcții. Au existat o serie de clădiri care au fost construite folosind o combinație de pietre naturale, dar travertinul fost mereu în cantitatea cea mai mare. Colosseumul din Roma este cea mai mare clădire din travertin construită în lume și este catalogată drept o adevărată capodoperă arhitecturală.
Există multe alte clădiri realizate din travertin în Roma antica. Fontana di Trevi a fost făcută din travertin. De asemenea, coloanele și fațadele din Piața Sf. Petru, precum și o serie de alte clădiri și structuri. O altă clădire celebră construită folosind travertin este Getty Center clădită în Los Angeles, California. Constructorii au importat travertinul utilizat în construcția acestei clădiri tocmai de la Tivoli. Cele mai multe dintre clădirile construite folosind travertin pot fi găsite în Turcia, Italia și Grecia, aproape de locul unde se găsește în mod natural în cariere.
În timpul perioadei Renașterii, arhitecții și artiștii au avut ca material principal travertinul. Bazilica Sf. Petru, la construcția căreia a participat și Michelangelo, a fost clădită folosind travertin. În Piața Sf. Petru, capodopera lui Gian Lorenzo Bernin (1600) a fost ridicată folosind travertinul ca material principal al monumentului arhitectural. Fontana di Trevi a fost, de asemenea, construit folosind travertin de Nicola Salvi în 1732. Italia a fost principala sursă de travertin până aproximativ un deceniu în urmă. În momentul de față, există multe alte locuri în care se prelucrează și se extrage travertinul, inclusiv Turcia, Iran, Peru și Mexic.
Te așteptăm săptămâna viitoare pe blogul Stona pentru a descoperi mai multe despre aspectul travertinului în partea a treia a acestui articol. Până atunci, intră pe www.stona.ro pentru a vedea cele mai noi modele de travertin.