Tot ce trebuie sa stii despre travertin partea III
Au trecut patru săptămâni de când am început această serie despre travertin. Astăzi, în cel de-al treilea articol, vom vorbi despre aspectul fizici al travertinului și despre alte câteva proprietăți ale acestei pietre.
Travertinul este cunoscut nu doar pentru proprietățile și caracteristicile sale, ci și pentru aspectul distinct și stilat pe care îl oferă. Travertinul are un aspect rustic aparte, catalogat de foarte mulți experți ca fiind un aspect clasic. Este o piatră naturală colorată și poate fi găsită în mai multe nuanțe de alb, cafeniu, maro deschis, auriu și gri. De asemenea, se găsește și în tonuri întunecate de roșu. Culoarea travertinului este determinată în funcție de cantitatea de fier care se află în compoziția pietrei.
Travertinul a fost descoperit în urmă cu miii de ani. Încă din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai apreciate calități ale sale a fost aspectul ce pare neșlefuit. Acesta este aspectul său natural, aspect pe care mulți oameni îl preferă datorită unicității sale. Nuanțele roșiatice îi oferă acestei pietre naturale un aspect rustic plăcut.
Travertinul este o piatră naturală așa că niciodată nu vei găsi două plăci identice. Așadar, dacă ești în căutarea unui material care să ofere un aspect perfect uniform, sunt șanse mari ca travertinul să nu îți ofere ceea ce cauți. Modelul, textura, finisajul, compoziția, locul de extracție, modalitatea de prelucrare – toate aceste aspecte și multe altele contribuie la aspectul final al travertinului, tocmai de aceea fiecare piatră este unică.
O altă particularitate a travertinului este porozitatea destul de crescută a pietrei. Această particularitate îi conferă un aspect foarte similar cu cel ar marmurei. Travertinul poate fi tăiat în plăci de diferite dimensiuni, de la cele mai mici la cele mai mari. Astfel, în funcție de aspectul pe care vrei să îl obții, poți alege plăci mari sau poți opta pentru un mozaic.
Textura
În geologie, termenul „textură” se referă la starea de agregare a diferitelor componente într-o stâncă. Pentru travertin, însă termenul se referă la modelul reliefat sau nu de pe suprafața dalelor. Textura este oferită de tipul de finisaj al pietrenilor.
Rezistența la abraziune și de duritate
Rezistența la abraziune face referire la capacitatea de rezistență la uzură. Există diferite moduri de a măsura rezistența la abraziune. De obicei, scara de duritate Mohs este folosită pentru a determina rezistența la abraziune a unei pietre. Cu toate acestea, scara Mohs este aplicabilă numai pentru minerale pure, iar in travertin este o combinație de mai multe minerale diferite.
Un mod mai simplu și mai la îndemână pentru a determina și clasifica rezistența la abraziune a travertinului este acela de a utiliza categorii cum ar fi: rezistență ridicată, rezistență medie și rezistență scăzută. Pe baza acestei clasificări a rezistenței la abraziune, travertinul face parte din categoria medie, adică mai puțin rezistent decât granitul, de exemplu.
Culoarea
Culoarea travertinului este una dintre caracteristicile sale cele mai importante, deoarece în cele mai multe cazuri, culoarea generează atracția acestei pietre. Travertinul se găsește într-o varietate de culori, cu toate acestea, culorile predominante ale acestui material sunt cafeniu, maro deschis, auriu și gri. În plus față de acestea, travertinul cu o nuanță roșie rustică este din ce în ce mai ușor de găsit, dar și mai popular.
După cum spuneam mai sus, cantitățile de fier găsit în compoziția travertinului, dar și tipurile de fier, determină culoarea. De exemplu, prezența materialelor carbonice și a sulfurilor de fier se materializează în culori precum gri, auriu și maro deschis. Pe de altă parte, travertinul cu urme de oxid de fier are o culoare ușor întunecată.
În cazul în care vrei citești toată serie, parcurge ultimele două articole postate anterior pe blogul Stona, plus cel care va urma săptămâna viitoare.