Granitul – Fundația civilizațiilor
Cinci mii de ani – o perioadă lungă de timp. Atât de lungă încât ne este dificil să o cuprindem cu mintea. Nivelul nostru de percepție și imaginația noastră nu sunt încă atât de dezvoltate pentru înțelege cât de mult înseamnă acest interval de timp. Cu toate acestea, există o serie de monumente și clădiri, adevărate capodopere arhitecturale, care au fost construite încă de acum cinci mii de ani și care încă sunt în picioare.
Din ce au fost construite? Cum au apărut materialele folosite pentru construcția lor, astfel încât construcția a reușit să treacă testul timpului? Cum se extrăgeau materialele? Ce tehnici de construcție foloseau? Răspunsul la o parte dintre acestea întrebări au fost pierdute în negura timpului, iar întrebările au rămas inexplicabile pentru societatea modernă.
Piatra naturală este principalul material utilizat în construcții de către civilizațiile antice. Acest material a fost folosit din abundență în diferite moduri. Structurile care au fost construite de civilizațiile din cele mai vechi timpuri sunt încă în stare foarte bună, în prezent, majoritatea fiind obiective turistice importante.
Granitul este una dintre cele mai vechi pietrele naturale și a fost folosit cel mai des în istorie. Piramidele din Giza stau la fel de puternice în picioare, la fel cum au fost construite de către egipteni cu mii de ani în urmă. Principalul material de construcție al acestor piramide este granitul, lucru care demonstrează rezistența și durabilitatea acestei pietre naturale.
Granitul își are originile în focul din mijlocul Pământului. Acesta este format din lavă, o masă topită curgătoare, care s-a răcit cu timpul și a devenit densă și grea. În această etapă a procesului, granitul a devenit atât de tare încât este acum al doilea după diamant atunci când vine vorba de duritate și rezistență. Rezistent la fisurare și zgârieturi, granitul este o piatră care parcurge un drum lung înainte ca noi să ne bucurăm de el.
Granitul este rezultatul unor fenomene uimitoare ce se întâmplă adânc sub pământul pe care noi calcam. În interiorul scoarței terestre, ceea ce numim magma este primul pas spre formarea a ceea ce noi vedem acum ca e granitul. Odată ce magma se ridică din adâncuri, începe procesul de răcire. Astfel, ea devine o piatră dură: granitul.
Granitul, folosit odată de către împărați și regi, este găsit acum abundență în casa oricărui om care apreciază aspectul și proprietățile acestei pietre. Granitul este disponibil în diferite culori și modele. Datorită acestei caracteristici specifice și unice, utilizarea granitului a crescut cu timpul. Acesta a fost folosit în construcții timp de mii de ani, iar calitățile sale rămân neschimbate. Există mai multe capodopere arhitecturale realizate cu granit, care au dăinuit de-a lungul timpului.
In ziua de astăzi, piatra naturală a devenit un element de uz casnic. Există tehnici inovatoare și dinamice, care au făcut mai ușoară construcția și prelucrarea pietrei naturale. Odată cu lărgirea ideii clădirilor ecologice, utilizarea de piatră naturală a crescut sistematic. Designerii și arhitecții au devenit din ce în ce mai încântați de granit și alte pietre naturale și le folosesc în construirea de monumente și case.